Uw apotheker(s):

R.G. Timmerman, L. De Graaf, E. Rozendal-Jansen

Tel: (0578) 69 27 90

info@apotheekheerde.nl

Snoei uw taxus en help kankerpatiënten

 

Apotheek Heerde houdt op vrijdag 23 en zaterdag 24 juni voor het derde achtereenvolgende jaar een inzamelactie van vers snoeisel van de Taxus Baccata.

Waarom de Taxus Baccata?
Omdat het verse snoeisel van de Taxus Baccata de stof baccatine bevat dat onder meer verwerkt wordt in medicijnen tegen borst- en eierstokkanker. Voor één chemotherapie is echter een kubieke meter aan schoon, droog en vers taxussnoeisel nodig. Dat is heel veel en daarom reden voor de apotheekmedewerkers om samen met andere betrokkenen uit Heerde en omgeving, mee te helpen met het inzamelen van vers taxussnoeisel en zo hun steentje bij te dragen aan de strijd tegen kanker.

Hoe kan ik helpen?
Heeft u een Taxus Baccata haag(je) of struik(en) in uw tuin? Snoei deze op 23 of 24 juni en breng het verse snoeisel naar de Gemeentewerf aan de Veldweg 8a in Heerde.

Wat zijn de inlevertijden?
De Gemeentewerf is voor het inzamelen van vers taxussnoeisel geopend op:

  • vrijdag 23 juni tussen 15.00 en 18.00 uur
  • zaterdag 24 juni tussen 11.00 en 15.00 uur

Wat moet ik weten voor ik ga snoeien?
Bij het snoeien van de taxus zijn de volgende zaken van belang:

  • Het gaat alleen om eenjarige twijgjes van de Taxus Baccata;
  • Oudere en dikke takken mogen niet tussen het snoeisel komen;
  • Het snoeisel moet droog zijn;
  • Er mogen geen steentjes, zand, andere planten of vervuiling in het snoeisel terecht komen;
  • Snoei niet eerder dan vrijdag 23 juni. Het snoeisel moet namelijk binnen 48 uur verwerkt worden.

Zijn er snoei-tips?
Leg tijdens het snoeien een laken of zeil op de grond. Hierdoor wordt het snoeisel schoon en droog opgevangen.

Waar kan ik meer informatie krijgen over het snoeien?
Op maandagavond 19 juni van 20.00 tot 21.30 uur houden wij voor geïnteresseerde taxushouders een voorlichtingsavond in de apotheek. Apotheker Ruud Timmerman vertelt dan meer over het project, hovenier Arjan Steenbergen laat zien welke taxus precies geschikt is en apothekersassistente Roelie Rave-de Brake beschrijft hoe het uiteindelijke eindproduct klaar wordt gemaakt voor gebruik. Ook is Chantal Huitema van KWF Kankerbestrijding aanwezig. Zij vertelt welke onderzoeken momenteel door het KWF gesponsord worden.

Aanmelden voorlichtingsbijeenkomst
Aanmelden voor de voorlichtingsavond doet u door uiterlijk op 11 juni een e-mail te sturen naar info@apotheekheerde.nl. Vermeld hierin duidelijk uw naam, telefoonnummer en uw eigen e-mailadres. Aanmeldingen worden verwerkt in volgorde van binnenkomst. Meld u zich daarom tijdig aan want vol is vol. Om teleurstellingen bij het inleveren van vers taxussnoeisel te voorkomen bevelen wij het bezoeken van de voorlichtingsavond nadrukkelijk bij u aan.

Opbrengst
Het ingezamelde taxussnoeisel wordt zaterdagmiddag 24 juni ter verwerking aangeboden aan een farmaceutisch bedrijf dat het snoeisel direct verwerkt tot anti-kankermedicijnen. Apotheek Heerde ontvangt voor het snoeisel een vergoeding. Deze vergoeding doneren wij dit jaar onder meer aan De Zonnesteen in Hattem een inloophuis voor mensen die met kanker te maken hebben.