Uw apotheker(s):

R.G. Timmerman, L. De Graaf, E. Rozendal-Jansen

Tel: (0578) 69 27 90

info@apotheekheerde.nl

Taxussnoeisel inzamelactie succesvol

 

In Heerde is afgelopen vrijdag en zaterdag vers snoeisel van de Taxus Baccata ingezameld. De inzamelactie die voor het derde achtereenvolgende jaar werd georganiseerd door Apotheek Heerde was een groot succes. Apothekersassistente en initiatiefneemster Leonore Eijlander: “Ruim tachtig mensen hebben speciaal voor deze actie vrijdag of zaterdag hun taxus gesnoeid en de moeite genomen het verse snoeisel naar de gemeentewerf in Heerde te brengen. We hadden daarmee meer deelnemers dan het jaar ervoor. Fijn dat steeds meer mensen ons helpen met de inzameling van vers taxussnoeisel en dat we daarbij van alle kanten hulp en steun krijgen.”

Snoeisel van de Taxus Baccata, beter bekend als de Venijnboom, bevat baccatine dat verwerkt wordt in medicijnen tegen borst- en eierstokkanker. Voor één kilo baccatine is echter meer dan twaalf ton taxussnoeisel nodig. En omdat de Taxus Baccata vrijwel niet in het wild voorkomt en vooral groeit in Nederland en België, zijn medicijnfabrikanten vooral afhankelijk van particulieren met taxus in de tuin en van acties zoals die van Apotheek Heerde.

Gezien de grote opkomst en de positieve reacties organiseert Apotheek Heerde ook volgend jaar een inzamelactie van vers taxussnoeisel. Taxusbezitters die tijdig willen worden geïnformeerd over de data kunnen een e-mail sturen naar info@apotheekheerde.nl.

 

 

Apothekersassistente Leonore Eijlander bij de opbrengst van de taxusactie in Heerde.