Uw apotheker(s):

R.G. Timmerman, K.H. Nederhoed, E. Rozendal-Jansen

Tel: (0578) 69 27 90

info@apotheekheerde.nl

Ans en Gerrit gaan met pensioen

 

Bij elkaar opgeteld bezorgen Ans en Gerrit Pleiter al zestien jaar lang medicijnen en hulpmiddelen aan huis, bij cliënten van Apotheek Heerde die slecht ter been zijn en moeite hebben zelf naar de apotheek te komen. Deze maand doen ze hun rondes voor de laatste keer. Ze gaan met pensioen. De laatste werkdag op 29 mei sluiten ze af met een heerlijke lunch in de apotheek, samen met alle collega’s.

Ans: ,,Ik ben hier komen werken door een advertentie in de Schaapskooi. Apotheek Heerde zocht voor de vakantieperiode iemand voor het bezorgen van medicijnen. Hoewel ik niet op zoek was naar een baan heb ik na aansporing van Gerrit gebeld. Het werk leek me namelijk heel leuk. Na die vakantie ben ik gebleven als oproepkracht en later voor vast in dienst gekomen.” Gerrit: ,,Ik ben in 2014 gevraagd. Bij de vaste bezorgers was er op dat moment sprake van langdurige ziekte. Of ik niet tijdelijk kon bijspringen. Omdat ik in de VUT zat, hoefde ik niet lang na te denken.” Lachend: ,,Bovendien deed ik mijn vrouw er een plezier mee. Die had het ontzettend druk. Vervolgens ben ook ik blijven hangen.”

Met name Ans maakte de nodige veranderingen mee in de apotheek. ,,De verhuizing van de Dorpsstraat naar het Gezondheidscentrum aan de Brinklaan. De steeds verdergaande automatisering. Ik heb bijvoorbeeld nog recepten opgehaald bij de huisartsen, tegenwoordig gaat dat allemaal digitaal. En sinds kort werken we met een Track & Trace systeem waarbij we de medicijnen die we bezorgen eerst inscannen. We weten nu steeds precies waar wat is.”

Zowel Ans als Gerrit kijken terug op een plezierige tijd. Gerrit: ,,Medicijnen bezorgen is leuk en dankbaar werk. Mensen zijn altijd blij ons te zien en we krijgen leuke reacties. Soms vertellen ze ook heel persoonlijke dingen, als ze hun verhaal kwijt willen. Dat is weleens heftig.” Ook loopt het bezorg-echtpaar niet weg voor sociale controle. Ans: ,,Als iemand langdurig niet thuis lijkt te zijn, of als het gek is dat er niet wordt opengedaan als dat normaal altijd wel het geval is, dan zoeken we uit wat er aan de hand is. Zo nodig zoeken we contact met de familie. Een telefoontje is immers snel gepleegd en kan een hoop narigheid voorkomen.”

Hoewel over het algemeen alles prima verloopt weet Ans zich een minder leuk moment te herinneren tijdens een zware januari storm. ,,Op 18 januari, het jaar weet ik niet meer. Vanwege het slechte weer was ik de IJsseldijk af gereden in plaats van gelopen zoals ik normaal deed. Bleek bij terugkomst de auto weggezakt in de modder.” Beschaamd: ,,Moest Ruud (Timmerman, de apotheker, [red.]) me in zijn auto uit de modder trekken.”

De extra vrije tijd die beiden krijgen wordt onder meer besteed aan tuinieren, fietsen en vakanties. ,,Maar eerst gaan we de komende weken persoonlijk afscheid nemen van de cliënten waar we vaker komen. Die contacten gaan we missen.”